Jordgubbsmoussetårta
|
Passa på i jordgubbstider att göra denna ljuvliga tårta. Ställ kallt ett par timmar innan servering.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 16
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
MANDELMARÄNGBOTTEN:
200 g sötmandel (eller 4 dl mandelmjöl)
6 äggvitor
2 dl strösocker
JORDGUBBSMOUSSE:
4 gelatinblad
300 g jordgubbar, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
2 dl yoghurt
2 dl florsocker
jordgubbar till garnering
|
Tillagning
Värm ugnen till 175°C (varmluft 160°C).
Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Smörj pappret och kanterna.
Mandelmarängsbotten: Mal mandeln i mandelkvarn eller mixa till mjöl i en matberedare. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner mandelmjölet och socker och blanda försiktigt till en jämn smet.
Fyll formen med smeten och grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter tills bottnen fått lite färg. Låt svalna och ställ in i kylen.
Jordgubbsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mosa jordgubbarna och vispa grädden löst.
Blanda grädden med jordgubbsmoset, yoghurten och florsockret. Krama ur gelatinbladen, lägg dem i en kastrull med ½ dl vatten och smält dem på svag värme. Låt svalna innan du snabbt vispar ner dem i jordgubbssmeten.
Ta fram den riktigt kalla mandelmarängbottnen och fördela jordgubbsmoussen ovanpå. Ställ sedan formen kallt ett par timmar före servering.
Lossa försiktigt tårtan från formens kanter. Det kan hjälpa att värma lite med händerna utanpå kanten. Garnera tårtan med jordgubbarna.
Recept från DN 2019-05-04
Inskickad av THOMAS Publicerad 2019-05-05 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|