I N N E H Ã… L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & MÃ¥tt

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
TISDAG 16 APRIL 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Citronpaj med italiensk maräng
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Det finns en anledning till att citronpaj är mångas favoritbakverk. I konsistens representeras den av frasighet, krämighet och fluffighet och i smak av smörighet, syrlighet och sötma. Den blir på så sätt den kompletta desserten.

Kategori: desserter
Portioner: 8
Tid: ca 5 timmar och 0 minuter

Ingredienser

115 g smör
65 g florsocker (1 dl)
195 g vetemjöl (3 ¼ dl)
25 g äggula (1 st)

CITRONFYLLNING
1 gelatinblad
135 g strösocker (1 ½ dl)
100 g äggulor (4 st)
2 citroner, rivet skal och 1 dl saft
50 g smör, kylskåpskallt i bitar

ITALIENSK MARÄNG
100 g äggvitor (3 st)
75 g vatten (¾ dl)
180 g strösocker (2 dl)

Tillagning

Skär smöret i kuber och blanda med florsocker och vetemjöl i en matberedare till en sandig konsistens. Blanda med äggulan till en slät deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Kavla ut degen och klä en pajform, 22-24 centimeter i diameter, med den. Du kan också trycka ut degen i formen. Ställ formen i frysen i 15 minuter. Sätt ugnen på 160°C varmluft (175°C vanlig ugn). Grädda pajskalet i 14-15 minuter. Låt det svalna.

CITRONFYLLNING
Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter. Häll socker, äggulor, citronskal och saft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad. Rör hela tiden (så att äggen inte koagulerar) tills krämen tjocknar. Ta av skålen från värmen och sila ner krämen i en annan skål så att du får bort alla bitar av citronskal. Smält gelatinet i krämen och rör sedan ner smöret tills det har smält. Häll krämen i pajskalet och låt den sätta sig i kylskåp i 3-4 timmar.

ITALIENSK MARÄNG
Häll äggvitorna i en vispskål. Häll vatten och socker i en kastrull och koka upp. Börja vispa äggvitan när sockerlagen närmar sig 115°C, vid det här laget bör äggvitevispet vara vitt och bubbligt. När sockerlagen når 121°C häller du sakta ner den i äggvitorna med en tunn stråle. Vispa hela tiden. Fortsätt vispa till en glansig maräng (den kan fortfarande vara lite ljummen när den är klar).

Häll direkt över marängen i en spritspåse med valfri tyll och spritsa på pajen portionsvis. Bränn av marängen med en gasolbrännare.

TIPS! Du kan förbereda pajskal och fyllning dagen före servering och spritsa marängen på pajen samma dag. Marängen kan du spritsa på flera timmar i förväg, förvara bara pajen i kylskåp och bränn av den precis före servering.

Recept från DN Lördag 2021-04-03 (Emma Brink Rask)

Inskickad av THOMAS Publicerad 2021-04-07 Uppdaterad 2021-04-07

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: