Ugnsgratinerad blomkål med skinka
|
God och enkel husmansrätt
|
|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
1 blomkålshuvud (ca 500-700 g)
salt
150 g strimlad rökt skinka
Sås:
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad från blomkålen
2 dl grädde
salt, svartpeppar, vitpeppar
muskot
50-70 g riven ost
|
Tillagning
Bryt blomkålen i buketter och koka mjuka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet, men spara ca 3 dl till såsen. Fördela den kokta blomkålen i en gratängform.
Sätt ugnen på 225 grader (200 om varmluft).
Vispa ihop mjöl och kokvatten, koka upp och tillsätt grädde allt eftersom. Låt koka några minuter. Smaka av med salt och olika sorters peppar (efter smak). Krydda med muskot (efter smak).
Strimla skinkan och fördela över blomkålen, toppa med ost. Häll över såsen och gratinera 15-20 minuter mitt i ugnen.
Servera med sallad och ev kokt potatis.
Tips: rätten blir vegetarisk utan skinka, tillsätt istället strimlade tomater och gärna spenatblad
Inskickad av ZEFFE Publicerad 2021-04-19 Uppdaterad
2021-04-19
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
1
medlem
har betygsatt receptet som ger detta resultat:

|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|