Citron- och vallmokaka
|
Saftig och lättbakad kaka med frisk smak av citron, crunchiga vallmofrön och söt glasyr. En succé på fikabordet helt enkelt.
|

|
Kategori: till kaffet
Portioner: 10
Tid: ca
1 timme och 0 minuter
Ingredienser
180 g smör
3 dl vetemjöl
¼ tsk salt
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
2 dl strösocker
3 ägg
1 dl filmjölk, naturell
2 msk vallmofrön
2 citroner (skal från 2 och saft från 1)
GLASYR
1 ½ dl florsocker
1 citron (saft från 1, se ovan)
2 msk mjölk
|
Tillagning
Värm ugnen till 175°C. Låt smöret bli rumstempererat.
Smöra och bröa en avlång brödform, cirka 1 ½ liter.
Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
Vispa ihop smöret och sockret i en stor bunke med en elvisp i cirka 5 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa ihop smeten.
Sikta ner mjölblandningen, lite i taget och vispa ihop försiktigt.
Vänd ner filmjölk, vallmofrön, rivet citronskal från två citroner och citronsaft från en citron i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna.
GLASYR
Rör ihop florsocker, saft från en citron och mjölk. Lägg kakan på ett serveringsfat och ringla över glasyren. Låt kakan stå i kylen tills glasyren stelnar. Skär sedan kakan i bitar och servera.
Recept från magasinet Mathem #1 - 2021
Inskickad av THOMAS Publicerad 2021-05-05 Uppdaterad
-
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|