I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
FREDAG 9 MAJ 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Mazarinkaka med citrusglasyr
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
Sötsyrlig och saftig citronkaka som är lika vacker som god! Även läcker att servera som dessert med bär och en klick grädde.
Sötsyrlig och saftig citronkaka som är lika vacker som god! Även läcker att servera som dessert med bär och en klick grädde. Kategori: till kaffet
Portioner: 12
Tid: ca 1 timme och 5 minuter

Ingredienser

½ vaniljstång
2 cironer, ekologiska
200 g mandelmassa
200 g smör, rumsvarmt
200 g strösocker (2 dl)
4 ägg
100 g vetemjöl (ca 1 ½ dl)
1 knivsudd salt

GLASYR
150 g florsocker (2 ½ dl)
4 msk citronsaft, färskpressad

GARNERING
2-3 msk pistaschnötter, osaltade hackade
ev. ätliga blommor och blomsterströssel

Tillagning

Värm ugnen till 180°C. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform cirka 24 centimter i diameter. Snitta vanilljstången på längden och skrapa ut fröna. Mosa ihop dem med lite socker. Tvätta citronerna, riv skalet fint på ett rivjärn och pressa ut saften i en liten skål.

Riv mandelmassan på rivjärn. Vispa ihop smör, socker, vanilj och riven mandelmassa med elvisp. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje. Rör ner citreonzest och saft, mjöl och salt och blanda till en jämn smet.

Fördela smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter. Kontrollera med en sticka att den är färdiggräddad. Låt svalna på ett ugnsgaller.

Glasyr och garnering: Blanda florsocker och citronsaft till en tjock glasyr. Bred glasyren över kakan med inte ända ut i kanterna. Garnera med pistaschnötter och gärna ätliga och torkade blommor. Låt kakan stå svalt fram till servering. Servera den kall eller rumstempererad.

Tips: Istället för citron kan du testa apelsin, det blir också jättegott.

Recept från tidningen Matmagasinet #5 - 2023

Inskickad av THOMAS Publicerad 2023-04-30 Uppdaterad 2023-04-30

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: