Saftigt grytbröd med valnötter
|
Vi jäser degen en gång och gräddar sedan i gjutjärnsgryta, superenkelt.
|
|
Kategori:
Portioner: 8
Tid: ca
2 timmar och 0 minuter
Ingredienser
25 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
7 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
2 dl valnötter, grovhackade
|
Tillagning
Smula jästen och lös den i vattnet. Tillsätt salt, rågsikt och vetemjöl, lite i taget, blanda till sist i valnötterna. Knåda degen i cirka 5 minuter. Låt sedan jäsa i bunken cirka 40 minuter.
Sätt ugnen på 250°C och ställ in en stor gjutjärnsgryta utan lock. Låt den värmas upp i 20 minuter. Ta ut grytan och klä den med ett bakplåtspapper. Var försiktig eftersom grytan är het.
Ta upp och forma degen och lägg i grytan, strö på lite mjöl. Sätt på locket och grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Ta av locket och sänk temperaturen till 225°C. Grädda ytterligare cirka 20 minuter. Låt brödet svalna i grytan.
Recept från tidningen Matmagasinet #10/2023
Inskickad av THOMAS Publicerad 2023-10-24 Uppdaterad
2023-10-24
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|
|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|