Taramasalatadipp med primörer
|
Taramasalata är en salt röra, gjord på bland annat fiskrom, som ofta är en del av en meze tillsammans med pitabröd, grönsaker eller andra små rätter. Rommen kan bytas ut mot stenbitsrom (budget) eller tångkaviar (vego).
|

|
Kategori: smårätter
Portioner: 4
Tid: ca
30 minuter
Ingredienser
150 g bröd, vitt, gärna formfranska
½ gul lök
1 citron, ½ dl juice
50 g sikrom (kan bytas ut mot stenbitsrom (budget) eller tångkaviar (vego))
1 dl olivolja, mild
1 dl rapsolja
salt
peppar
1 kruka dill, cirka 1 dl
1 knippe rädisor à 125 g
150 g sockerärtor
|
Tillagning
Tina rommen, om fryst används.
Taramasalata: Skär bort kanterna på brödet och lägg brödet i en bunke.. Häll på vatten så att brödet täcks och blötlägg 5 minuter.
Skala och riv löken. Pressa juicen ur citronen.
Krama ur vätskan ur brödet. Mixa bröd, lök och hälften av rommen till en jämn smet i en kannmixer eller med stavmixer. Tillsätt citronjuice och mixa igen. Mixa droppvis i olivolja och ½ dl rapsolja till en jämn och krämig röra.
Rör i resten av rommen och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronjuice. Förvara kallt till servering.
Mixa dill och resten av rapsoljan till en jämn puré i en kannmixer eller med mixerstav. Sila genom en finmaskig sil, till en klar och ren olja.
Lägg upp taramasalatan på ett fat och gör ett litet hål i mitten. Häll dilloljan i hålet. Dippa rädisor och sockerärtor.
Recept från tidningen Buffé #4 - 2025
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-06-16 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|