Rostad tomatsoppa med marinerade tomater
|
Har du en tomat så har du mat. Pastan, salladen, mackan och soppan är bara några få nummer, ur tomatens enorma repertoar. Nu är den som godast, den svenska, söta, mogna tomaten.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
1,2 kg tomater
2 msk olivolja
½ tsk salt
2 ½ dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl vispgrädde
½ kruka basilika
MARINERADE TOMATER
250 g småtomater i blandade färger
½ citron, finrivet skal och ½ tsk juice
½ kruka timjan, ca 2 tsk, hackad
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
TOPPING
riven parmesan
olivolja
|
Tillagning
Sätt ugnen på 250°C.
Tomatsoppa: Skär tomaterna i klyftor och lägg dem i en långpanna. Ringla över olivolja och salt. Rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills tomaterna är riktigt mjuka.
Marinerade tomater: Skär småtomaterna i halvor. Blanda citronskal, citronjuice, timjan och olivolja i en skål. Rör i tomathalvorna och krydda med salt och peppar. Låt stå cirka 15 minuter innan servering.
Tomatsoppa: Häll de ungsrostade tomaterna i en kastrull tillsammans med vatten, smulade buljongtärningar, vinäger och grädde. Koka upp och mixa slätt tillsammans med basilikan. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med de marinerade tomaterna och riven parmesan. Avsluta med att ringla över lite olivolja.
Recept från tidningen Buffé #6-7/2025
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-06-17 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|