Rimmad torskrygg med varma tomater och zucchini
|
Det går alldeles utmärkt att ta kolja, sej eller vitling i stället för torskrygg. Fisken ska ha skinnet kvar, då håller den ihop bättre vi tillagning. Servera gärna med pressad potatis och ett grönt tillbehör.
|

|
Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca
45 minuter
Ingredienser
½ dl salt
1 l vatten
800 g torskrygg
2 schalottenlökar
400 g körsbärstomater, olika färger om möjligt
1 zucchini, liten
5 kvistar timjan
3 msk olivolja
1 msk sherryvinäger
svartpeppar
|
Tillagning
Värm ugnen till 125°C, varmluft.
Rör ut ½ dl salt i 1 liter kallt vatten. Lägg ner torskrygg (den ska täckas av vattnet) och låt den rimmas i rumstemperatur i 15 minuter.
Skala och skiva 2 schalottenlökar tunt.
Dela körsbärstomater i halvor. Skär zucchinin i mindre bitar.
Lägg tomat, lök, zucchini och kvistarna av timjan i en ugnsform. Häll över olivoljan och sherryvinäger, blanda runt och ta några varv med svartpepparkvarnen.
Skölj fisken i kallt vatten och torka den med hushållspapper. Lägg fisken överst i formen med skinnet uppåt och ugnsbaka i cirka 25 minuter (innertemperatur 52°C). Dra av skinnet och ät direkt. Servera med pressad potatis och ett grönt tillbehör.
Tips! När man rimmar fisk i en saltlag blir den fastare i köttet. En blöt rimlag går in snabbare än en torr rimning. Sältan blir också jämnare i den blöta lagen.
Recept från DN Lördag 2025-08-30. Tina Nordström ur boken "Gott käk utan krångel. Rätter med få ingredienser"
Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-09-02 Uppdaterad
0000-00-00
|
Skicka receptet med e-post
Vill du skicka receptet till någon? Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
|
|

|
Betyg
Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.
|
Sök recept
Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda. Sökningen genererar max 100 träffar åt gången. Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
|
|