I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
ONSDAG 17 SEPTEMBER 2025 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept
Zucchinirisotto
Skicka receptet med e-post  Sök igen Skriv ut receptet
En risotto ska vara al dente och ganska rinnig i konsistensen, så tänk på att inte koka den för länge. Du vill inte att den blir mosig. Sardellerna kan uteslutas men de ger en extra skjuts till zucchinin.

Kategori: huvudrätter
Portioner: 4
Tid: ca 40 minuter

Ingredienser

1 zucchini
1 vitlöksklyfta
4 sardeller
1 tsk citronskal, finriven
½ dl bladpersilja, finhackad
3 dl risottoris, t ex carnaroli
½ gul lök
1 dl vitt vin, torrt
1 tsk flingsalt
ca 1 l vatten, hett
1 msk citron, pressad
100 g parmesan, riven + extra till servering
2 msk smör
olivolja, till stekning
salt

Tillagning

Skär zucchinin i små tärningar, cirka 1 * 1 centimeter. Skiva vitlöken tunt. Fräs zucchini och vitlök i en stekpanna eller kastrull i ett par matskedar olja på medelvärme.

Salta lätt. Låt allt steka i cirka 10 minuter till det blir gyllene utan att blir bränt. Rör om då och då.

Tillsätt sardeller och finriven citron och fortsätt steka i ett par minuter tills sardellerna har smält. Blanda ner persiljan. Ställ åt sidan.

Hetta upp en tjockbottnad kastrull utan olja på hög värme. Låt riset torrosta under omrörning tills det blir kritvitt i kanterna och börjar dofta rostat.

Hacka löken fint och tillsätt den till riset tillsammans med ett par matskedar olja. Stek i någon minut och tillsätt sedan vin och salt. Låt koka under omrörning.

När vinet har kokat in, tillsätt ett par deciliter av vattnet och låt även det koka in under omrörning. Fyll på med mer vatten och låt det koka in lite i taget under omrörning, under totalt 18-20 minuter. Riset ska vara al dente. Det ska aldrig bli torrt i kastrullen, så se till att det hela tiden finns ganska mycket vätska.

Tillsätt citronsaft och rör ner parmesan och smör. Avsluta med att röra ner zucchiniblandningen. Servera med lite nyriven parmesan på toppen.

Recept från DN Lördag 2025-09-06 (från Tareq Taylors bok Medelhavsmat)

Inskickad av THOMAS Publicerad 2025-09-12 Uppdaterad 0000-00-00

Skicka receptet med e-post

Vill du skicka receptet till någon?
Fyll i din e-postadress, mottagarens e-postadress samt eventuellt en kommentar.
Din e-postadress

Din väns e-postadress

Meddelande


Betyg

Detta recept är inte betygsatt av någon medlem.

Sök recept

Här kan du söka på olika typer av sätt. Antingen genom att välja i rullgardinsmenyerna eller skriva fritt eller kombinera de båda.
Sökningen genererar max 100 träffar åt gången.
Om träffarna blir över 100 stycken, uppmanas du att förfina din sökning.
Typ av måltid
Huvudingredienser
Typ av recept
Högtidsmat
Från andra länder
Frisökning

© 2003 - 2025 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: