I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 27 JULI 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
B

Babas
Små kransformade bakverk av fin jäsdeg, indränkta med likör eller rom
Bacon
Lättsaltat, rökt sidfläsk, skuret i tunna skivor
Bami
Kinesiska makaroner
Barbecue
Amerikanskans benämning på utomhusgrillning (ba´bikju)
Bardera
Binda späck kring fågel eller kött
Bécasse
Morkulla på franska
Béchamel
Vit grundsås, mjölksås
Beurre blanc
En ljus smörssås som passar till nästan all sorts fisk. Fräs finhackad schalottenlök i smör utan att den får färg. Tillsätt 2 dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinäger, koka upp och reducera vätskan till 1/4. Sänk värmen och vispa ner smör klickvis tills såsen tjocknar. Kan kryddas med olika örter
Beurre manié
Smör och mjöl som arbetas ihop till en pasta, används till redning av soppor, stuvningar och såser (bö´r manjé)
Biff à la Lindström
Färsbiff med rödbeta, lök och kapris. Ursprungligen rysk rätt som i Sverige uppges introducerad på Hotell Witt i Kalmar 1862 av den ryskfödde kaptenen Henrik Lindström
Bikarbonat
Natriumbikarbonat, ett kemiskt jäsmedel
Biskvi
Litet bakverk med stor mandeltillsats
Bisque
Redd soppa på skaldjur (franska)
Black currants
Svarta vinbär
Blackberries
Björnbär
Blanchera
Lägga ett födoämne i kallt vatten och ge det ett uppkok
Blanchmangé
Efterrätt med vispad grädde och gelatin (blangmasché)
Blanka av
Smöra, ge en extra tillsats av smör i en sås eller soppa strax före servering
Blinier
Ryska boveteplättar
Blodpalt
Se Palt
Blondera
Steka lätt i lite matfett så att råvaran mjuknar och blir genomskinlig eller får aningen färg
Blåkoka
Koka fisk med tillsats av ättika eller vinäger
Boisson
Dryck (franska)
Boitelle
Kokta fiskfiléer med bl a champinjoner och vitt vin
Bombardoni
Makaronityp i form av stora rör
Bondomelett
Fransk omelett, rökt fläsk och potatis samt lök
Borsjtsj
Rysk rödbetssoppa
Bouché
Litet bakverk av smör- eller pajdeg, som fylls med någon stuvning
Bouillabaisse
Fisk- och skaldjurssoppa från Provence (bojjabä´s)
Bouquet garni
Består av purjolöksblad, några stjälkar persilja, ett lagerblad, en kvist timjan och ev. flera kryddor (boké garni´)
Breasola
Lufttorkat nötkött med en karakteristisk smak och doft.
Brillat Savarin
En över ett hundra år gammal och ärevördig ost, uppkallad efter Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) berömd finsmakare och matskribent. En triple crème-variant med smaktoner av grönmögel och en skärpa i karaktären som påminner om krukost (potkäs). Mycket smakrik för att vara färskost. Har vitt skal och ett krämigt inre. Försvarar en plats på en exklusiv ostbricka mycket väl. Smaksätts ibland med kanel, nötter, örter, paprika eller russin.
Briocher
Små bröd av jäsdeg gräddade i pastejformar
Brissling
Skarpsill
Broiler
Specialuppfödda unghöns
Brunoise
Grönsaker skurna i ytterst små tärningar
Brylé
Efterrätt gräddad i karamellglaserad form
Bryna
1: upphetta fett tills det blir ljusbrund 2: steka födoämne i brynt fett tills det fått färg, oftast sker sedan en efterstekning
Bräcka
Steka lätt och hastigt
Bräsera
Bryna, därefter späda med vätska och koka färdigt under tättslutande lock
Brödprov
Med vitt bröd pröva temperaturen hos het flottyr. Blir brödet gulbrunt på en minut är temperaturen lagom för fritering (175 grader)
Byggmästarlåda
En skiva stekt oxfilé, rimmat fläsk, pressad potatis samt persiljesmör
Upp

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: