I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
MÅNDAG 15 APRIL 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? r Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gr man med kttet nr man mortifierar det?

Dessa frgor och mnga fler, fr du svar p hr.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
B

Babas
Sm kransformade bakverk av fin jsdeg, indrnkta med likr eller rom
Bacon
Lttsaltat, rkt sidflsk, skuret i tunna skivor
Bami
Kinesiska makaroner
Barbecue
Amerikanskans benmning p utomhusgrillning (babikju)
Bardera
Binda spck kring fgel eller ktt
Bcasse
Morkulla p franska
Bchamel
Vit grundss, mjlkss
Beurre blanc
En ljus smrsss som passar till nstan all sorts fisk. Frs finhackad schalottenlk i smr utan att den fr frg. Tillstt 2 dl vitt vin eller 2 msk vitvinsvinger, koka upp och reducera vtskan till 1/4. Snk vrmen och vispa ner smr klickvis tills ssen tjocknar. Kan kryddas med olika rter
Beurre mani
Smr och mjl som arbetas ihop till en pasta, anvnds till redning av soppor, stuvningar och sser (br manj)
Biff la Lindstrm
Frsbiff med rdbeta, lk och kapris. Ursprungligen rysk rtt som i Sverige uppges introducerad p Hotell Witt i Kalmar 1862 av den ryskfdde kaptenen Henrik Lindstrm
Bikarbonat
Natriumbikarbonat, ett kemiskt jsmedel
Biskvi
Litet bakverk med stor mandeltillsats
Bisque
Redd soppa p skaldjur (franska)
Black currants
Svarta vinbr
Blackberries
Bjrnbr
Blanchera
Lgga ett fdomne i kallt vatten och ge det ett uppkok
Blanchmang
Efterrtt med vispad grdde och gelatin (blangmasch)
Blanka av
Smra, ge en extra tillsats av smr i en ss eller soppa strax fre servering
Blinier
Ryska boveteplttar
Blodpalt
Se Palt
Blondera
Steka ltt i lite matfett s att rvaran mjuknar och blir genomskinlig eller fr aningen frg
Blkoka
Koka fisk med tillsats av ttika eller vinger
Boisson
Dryck (franska)
Boitelle
Kokta fiskfiler med bl a champinjoner och vitt vin
Bombardoni
Makaronityp i form av stora rr
Bondomelett
Fransk omelett, rkt flsk och potatis samt lk
Borsjtsj
Rysk rdbetssoppa
Bouch
Litet bakverk av smr- eller pajdeg, som fylls med ngon stuvning
Bouillabaisse
Fisk- och skaldjurssoppa frn Provence (bojjabs)
Bouquet garni
Bestr av purjolksblad, ngra stjlkar persilja, ett lagerblad, en kvist timjan och ev. flera kryddor (bok garni)
Breasola
Lufttorkat ntktt med en karakteristisk smak och doft.
Brillat Savarin
En ver ett hundra r gammal och revrdig ost, uppkallad efter Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) bermd finsmakare och matskribent. En triple crme-variant med smaktoner av grnmgel och en skrpa i karaktren som pminner om krukost (potks). Mycket smakrik fr att vara frskost. Har vitt skal och ett krmigt inre. Frsvarar en plats p en exklusiv ostbricka mycket vl. Smakstts ibland med kanel, ntter, rter, paprika eller russin.
Briocher
Sm brd av jsdeg grddade i pastejformar
Brissling
Skarpsill
Broiler
Specialuppfdda unghns
Brunoise
Grnsaker skurna i ytterst sm trningar
Bryl
Efterrtt grddad i karamellglaserad form
Bryna
1: upphetta fett tills det blir ljusbrund 2: steka fdomne i brynt fett tills det ftt frg, oftast sker sedan en efterstekning
Brcka
Steka ltt och hastigt
Brsera
Bryna, drefter spda med vtska och koka frdigt under tttslutande lock
Brdprov
Med vitt brd prva temperaturen hos het flottyr. Blir brdet gulbrunt p en minut r temperaturen lagom fr fritering (175 grader)
Byggmstarlda
En skiva stekt oxfil, rimmat flsk, pressad potatis samt persiljesmr
Upp

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: