I N N E H Å L L

 Mat & Dryck »
- Kulinarisk ordlista
- Sök recept
- Vikt & Mått

 Köket »
- Tips & Trix

 Blandat »
- Veckan som gått..
- Räkna ut ditt BMI
- Frågesport



NamNam.se
- Cookies
- FAQ



Veckans fråga?

tar ett uppehåll.
LÖRDAG 27 JULI 2024 Hem  |  Bokmärke  |  Sök recept

Kulinarisk ordlista

Vad betyder tranchera? Är Pumpernickel ett livsmedel?
Vad gör man med köttet när man mortifierar det?

Dessa frågor och många fler, får du svar på här.
 


A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M|N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z|Å|Ä|Ö
G

Galantine
Kall färserad kött- eller fågelrätt i form av en rulle som vid serveringen skärs i tunna skivor
Gambas
Räkor (spanskt)
Garnityr
Tillbehör av olika slag som serveraas till en rätt och som ger den dess karaktär, ofta även dess benämning
Gastronom
Finsmakare, kännare av god mat och dryck samt goda matvanor
Gastronomi
Den högre kokkonsten
Gâteau
Bakelse, tårta (franskt)
Gazpacho andaluz
Spansk blandad grönsakssoppa, serveras kyld
Geléprov
Test för att avgöra om gelé är färdigkokt. Doppa en sked i gelén och håll den över grytan. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga. Eller häll upp lite gelé på en tallrik och kyl den snabbt. Dra sedan med en sked genom gelén. Rinner den inte ihop är gelén färdig
Genomkoka
Koka ett livsmedel tills det fått den innertemperatur, utseende och konsistens som rekommenderas, till exempel att köttsaften är klar och färglös, att fiskkötet är vitt eller rosa och ogenomskinligt
Genomsteka
Steka tills ytan på kött och fågel blivit gråaktig och köttsaften klar och färglös eller köttet på fisk blivit fast i konsistensen och färgen vit eller rosa
Giardino del mare
Fisksoppa med fisk och skaldjur av olika slag (italienskt)
Giftas
Vispad grädde, blandad med sylt eller mos, eventuellt också med kaksmulor eller stötta skorpor
Glace
Fond eller buljong som fått mycket smak och fast konsistens genom kraftig reducering. Tjockare än demiglace
Glace au four
Hårdfrusen vaniljglass på sockerkaksbotten täckt med marängsmet och gräddad i het ugn
Glasera
Dra över ett bakverk e dyl. med gelé eller glasyr
Glasera
1: hetta upp grönsaker i smält fett så att de blir glansiga 2: ösa tjockflytande gelatinblandning över en kall rätt 3: klä en form invändigt med brynt socker, t ex brylépudding
Glasmästarsill
Sillinläggning i ättikslag med lök och kryddor
Glassbomb
Dubbelglass i klotform, ofta två olikfärgade glasser med skilda smaktillsatser eller en glass och en parfait
Gloucester sauce
Kryddstark majonnäs med bl a gräddfil och worcestershiresås
Glutamat
natriumglutamat, natriumsaltet av aminosyran glutaminsyra, som ingår som en av flera byggstenar i proteiner
Gluten
De icke vattenlösliga proteinämnen som ger vetemjölet god bakningsförmåga
Glykos
Druvsocker, stärkelsesirap
Gnocchi
Rätt av potatis eller mannagryn i form av små runda bollar, 1-2 cm långa korvar eller runda kakor
Gooseberries
Krusbär (engelska)
Gorgonzola
Kommer ursprungligen från byn med samma namn i norra Italien. En mild och krämig dessertost med lätt sälta och en balanserad mögelkaraktär gjord på komjölk som ympats med penicillinmögel.
Gotlandslåda
2 lammkotletter, stekt potatis, ärter, sparris och persiljesmör
Gourmand
Älskare av god mat
Gourmet
Finsmakare
Granulerad
Finfördelad, kornad, finmalen
Gratinera
Ge en färdig rätt färg och vacker yta under stark övervärme i ugn eller grill
Grava
Gnida in råa fiskfiléer med en blandning av salt, socker och kryddor och låta dem ligga svalt i minst ett dygn
Griljera
Panera ett förut kokt eller stekt födoämne, som sedan hastigt steks i panna eller ugn så att det får färg
Grilla
Steka utan fett i grillugn, grillpanna, grilljärn eller på halster över glöd
Gripsholmslåda
En liten stekt biff, brynt lök och blandade kokta grönsaker
Grissini
Smala, skorpliknande brödstänger, italiensk specialitet
Gruyére
Gruyère är en ost som har en jordig och smörig smak med fruktiga undertoner, som passar bra ihop med färska päron eller ett moget äpple. Osten har mindre pipor, är mörkare gul än Emmentaler och har en kraftigare nötliknade smak.
Gubbaröra
Ansjovisfräs, dvs finhackad ansjovis och gul lök, grovhackad hårdkokt ägg, allt sammanfräst i smör eller margarin
Gulasch
Ungers köttstuvning med lök och paprika
Gåsöga
Variant av solöga, där kapris och rödbeta bytts ut mot finhackad dill
Gälad
Fisk som befriats från gälar och därmed sammanhängande innanmäte
Gästgivarlåda
En skiva stekt oxfilé, potatismos och brynt lök
Gävlelåda
Bräckt böckling, äggstanning, stekt potatis och brynt lök
Göingesoppa
Skånsk hönssoppa med potatis


Upp

© 2003 - 2024 NamNam.se - e-post: info[a]namnam.se


Logga in
Namn

Lösenord

Glömt lösenordet?



Bli medlem »
Är du intresserad av spännande recept? Gillar du att skapa egna recept och vill dela med dig dessa till andra? Läs mer och anmäl dig här.



Annons: